Hoewel veel mensen niet de noodzaak inzien om hun slimme koelkast met het internet te verbinden, zal de meerderheid de keuze om lampen, beveiligingscamera’s en andere huishoudelijke apparaten erg prettig vinden. Alleen wat te doen als het internet is uitgevallen?
Om gebruik te kunnen maken van de automatisering moeten alle gebouwen op lokaal niveau bestuurd kunnen worden. We doelen hier dan niet op een fysieke lichtschakelaar maar op een lokaal netwerk. Als een apparaat direct kan worden bediend met een smartphone of tablet dan is namelijk een internetverbinding vereist. Een voorbeeld:
Het zijn warme zomerdagen en in plaats van een verplaatsbare airco laat je automatische rolluiken installeren. Eenmaal geïnstalleerd, heb je je geregistreerd bij de fabrikant op de cloud service. Via de app kun je vervolgens de bediening beheren op afstand. Een week later ga je onverwachts een weekend weg en eenmaal op locatie gearriveerd realiseer je dat het raam beneden nog openstaat. Je wil de rolluiken daarom naar beneden doen maar krijgt geen verbinding. Wat nu?
Hoewel de installatie en bediening in het eerste opzicht eenvoudig lijken, is het meestal nutteloos zonder een internetverbinding. Het is toch wel prettig dat je daar niet van afhankelijk bent. Dit is een lastige opgave gezien internet apparaten, waarvan wifi-apparaten in het bijzonder, afhankelijk zijn van een internetverbinding en cloud services om te kunnen functioneren.
Is Wi-Fi dan wel het juiste middel?
Nee, zeker niet. Het zou één van de opties moeten zijn. Dit bleek al toen domotica nog in de kinderschoenen stond. De eerste smart devices, zoals sensoren en deursloten, waren destijds nog niet voorzien van een directe stroombron. Zodoende deden draadloze ontwikkelingen hun intreden. Het nadeel echter, was dat het signaal leidend was om het item te kunnen laten functioneren. Een riskante bedoeling.
Wat is dan een beter alternatief?
De thuisnetwerken die worden gebruikt om je desktop met internet te verbinden, zijn gebaseerd op Ethernet en Wi-Fi. Dit is veiliger in termen van hacken en betrouwbaarder. Logischerwijs zouden home automation devices aangesloten moeten kunnen worden aan het bestaande (thuis)netwerk. Domotica protocollen zoals Zigbee en Zwave maken dit voor veel uiteenlopende apparaten al mogelijk. Hierbinnen wordt namelijk een eigen netwerk gevormd waar, via een geschikte hub of gateway, ook op het bestaande WiFi-netwerk kan worden aangesloten. Zo zijn je apparaten altijd ‘in contact’ en kun jij, zolang je mobiele telefoon bereik heeft, zonder zorgen op afstand de boel bedienen.
Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op of bezoek de website: www.homeautotainment.nl